Flyt (Flow)- Hur behåller du tilliten även när det skaver

När livet flyter på och allt läggs på plats på ett magiskt sätt, så säger vi att vi har flyt (flow). Men även i stunder av svårigheter när livet känns stormigt är vi likt glasflötet på bilden hållna. Vi håller oss ovanför vattenytan genom att vila i tillit tills stormen lagt sig.

Flow
Flyt (flow)

Hej fantastiska du!

Har du tänkt på hur lätt livet flyter på i perioder. Hur allt löser sig enkelt och på bästa sätt. Utan större ansträngning och det känns som om du har koll på läget. Att du är grymt bra på det du gör. De perioder då du upplever som om andra vill dig väl och du tror på att de utmaningar som finns kommer lösa sig på bästa sätt. Men vad händer  sedan när livet börjar krångla och skava. När händelser sker utanför din kontroll. Hur bra är du på att hålla hoppet uppe?

Surfa på livets vågor

Vi surfar alla på livets vågor. Det går upp och det går ned. Inget varar för evigt. Vetskapen om att det inte alltid kommer vara så här kan göra att det känns lite lättare. Tilltron till dina egna resurser och vetskapen om att du kan påverka utgången, påverkar oavkortat ditt mående till det bättre. Du håller dig vaken och allert. Du upptäcker och skapar nya lösningar. Genom att tro att något är möjligt och genom att göra ditt bästa. Tar du ansvar för ett steg i taget. Successivt hanterar och löser du livet olika utmaningar.

Men hur hanterar du när ditt  liv förändras radikalt från grund. Då det inte är på grund av av aktiva egna val, utan för att något sker. När du hamnar i en livskris. Såsom ofrivilligt arbetslös, en närståendes död eller sjukdom eller om din partner vill separera. När något som är och varit viktigt för dig inte längre finns kvar. När det som du under lång tid tagit för givet inte längre är en del av  ditt liv. Vad händer med dig då? Fortsätter du att arbeta med det som du kan påverka? Agerar du i linje med det som är viktigt, det du vill skapa? Eller hamnar du som många andra i ett kraftlöst läge, där delar av dig ger upp? Det är lätt att bli offer, förlora sin kraft. Känna som om ingenting längre är möjligt. Men det är det. 

Ta hand om ditt nya läge

Första steget är att ge sig själv en stor dos självmedkänsla. Det är okej att bryta ihop och det brukar ta tid att landa i den nya situationen som nu blivit din att hantera.  Andra steget är att lyssna in vad du behöver. Är du ledsen sök tröst/trösta dig själv. Är du otrygg, hitta sätt att skapa trygghet. Vänd på myntet, ta tillbaka kraften. Titta på skavet, det som är negativt och fundera kring hur du kan hjälpa dig själv att skapa det du önskar och behöver istället. Ge dig själv andrum och omge dig med människor som vill dig väl. Va inte rädd att ta emot stöd och hjälp.

Hur gör dem som lyckas?

Ingen av oss är förskonad från livets upp och nedgångar. Det ingår i livets resa från vagga till grav.Det är min erfarenhet att framgångsrika människor inte heller varit förskonade från svårigheter utan att de vuxit som människa av de insikter de fått under sin resa. Människor som du sett lyckats i livet, har varken fötts med en silversked i munnen eller haft en lyckostjärna som lyst på dem i livets alla skeenden. Det är våra val, attityder och beteenden som i slutändan alltid avspeglar sig i våra liv.

 

Det handlar istället om att sluta vara offer för omständigheterna. Se att även om du utsatts för något svårt och detta föändrat dig. Behöver du inte låta händelsen vara avgörande för de möjligheter du ger dig själv i framtiden. Känslan att vara offer gör oss passiva och lämnar en känsla av maktlöshet. Jag vill uppmana dig att istället ha tilltro till din egen kraft att förändra. Lita på att du inom dig har det som krävs för att skapa en förändring. Att fylla tomrummet av saknad med något nytt och annorlunda. Utgå från vad som är viktigt och sant för dig. Lyssna inåt och låt din inre vägledning visa dig på när och på vilket sätt du ska agera. 

När jag ser tillbaka på de svåra stunderna i mitt liv kan jag se att dessa perioder gjorde mig starkare. Det var de stunder som utmanade mitt  sätt att leva som också förändrade mitt perspektiv. 

 

Allt gott

//Kristina

konstnär och författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *