Självledarskap- Vem leder ditt liv?

Lekfull

Vem skulle du säga leder ditt liv?

 

  • Bär du din inre kraft med dig eller låter du olika personer och situationer ta din kraft ifrån dig?
  • Skulle du säga dig vara beredd att ta ansvaret för att fullt ut äga ditt eget liv?

Det kan ibland kännas lockande att ta steget tillbaka. Låta någon annan ta över och bära ansvaret. Eller låta dem ta de tuffa besluten och därmed även bära skulden, ta smällen för hur situationen utvecklas. Jag kan förfäras när somliga klagar på och skuldbelägger dem som ändå försökte. Under tiden de själva satt stilla och väntade ut eller undvek av rädsla för att agera själv. Inte schysst.

 

Är du beroende av andras goda vilja?

Om du undviker att ta tag i det som behövs blir du offer for omständigheterna. Beroende av andras goda vilja och styrda av andras agendor. Konsekvensen med att ge bort din kraft är att det gör dig kraftlös och trött. Energin det det tar att motsätta sig det som sker. Oroa sig eller vara missnöjd är energi du istället kan lägga på att agera och försöka lösa situationen. 

Det är du själv som styr om du vill ge bort din kraft till andra eller behåller den inom dig. Visst kan det kännas tungt att driva frågor ta ansvar och få saker och ting gjorda. Men det är även tillfredställande att känna att du har kraften att påverka och förändra.

 

Alla behöver en vän

Min övertygelse är att det är lättare att vara stark och modig, när du känner att du har stöd. Många upplever det lättare att våga agera, när de har andra i omgivningen som tror på dig och vill dig väl. Ingen klarar allt på egen hand, Jag tror snarare att det är klokt att ta hjälp och göra saker tillsammans när det känns rätt och behövs. Andras input  och inspiration kan vara nyttig när du vill utvecklas och växa. Vi kan alla behöva andras välvilja och stöd emellanåt.

Underskatta inte gåvan av att ge och missunna inte någon möjligheten att få bidra och hjälpa dig pga stolthet. Jag tror att du precis som många av oss mår bra av att vara behövd och viktig. Att få möjlighet att bidra. Alla behöver någon. Ingen mår bra av att stå ensam. Du blir mer och inte mindre om du delar med dig av det din kan och samverkar och hjälps åt med andra. Att ta ansvar för ditt liv betyder inte att du är skyldig för allt som sker. Du kan inte påverka alla parametrar. Inte heller betyder det att du behöver ta alla beslut på egen hand. Ibland behöver du delegera en uppgift eller lämna ifrån dig vissa delar för att kunna lägga fokus på det som är viktigast. Det är också att ta ansvar och visa tillit.

 

Du vinner eller utvecklas 

Du kommer misslyckas ibland och det är faktiskt helt okej. Sanningen är den att misslyckaden innebär att du lärt dig något och det kan hjälpa dig att utvecklas i förlängningen. Så var inte rädd att försöka. Det är läskigt i början. Men du bygger upp din trygghet och självkänsla inifrån. Genom att göra något bra och genom att göra något bra för andra. När du vågar och försöker om och om igen.

Fira din ansträng, var nyfiken på att lära dig mer. Planera och genomför på ett sätt som möjliggör att du lyckas, Du kommer inte nå känslan av egenkraft av att sitta passiv och göra dig kraftlös. För detta behöver du ge dig ut och provat. Ger dig ut och utforskar.

Ta tillbaka tron på din egen förmåga att lösa det som behöver fixas. Kanske inte med en gång, men med tiden. Som en forskare. Hur många gånger ”misslyckas” inte dem innan de hittar lösningen.

Hur många gånger förlorar inte en atlet innan de vinner de stora tävlingarna? Vi kan inte gå in och tro att vi ska lyckas eller vinna innan vi försökt, innan vi ens börjat träna.

 

Förstå vad som påverkar dig

Det du alltid kan kontrollera är hur du förhåller dig till det som sker. Hur du reagerar på en situation eller person påverkas mycket av var du själv befinner dig i livet. Lägg märke till när du kommer i situationer som väcker starka reaktioner och känslor.

 

  • Klarar du av att agera medvetet eller hinner du inte med innan du står i reaktion till det som skett?
  • Hur väl klarar du av att medvetet ta ansvar och ägna dig åt självledarskap? Prova dig fram och skriv gärna och berätta för mig hur det går

 

Gör ditt bästa med det du har här och nu. Forcera inte processen. Lyssna inåt och lär det när det är dags att gasa eller pausa. Vissa saker tar tid. Ta hand om dig själv så att du orkar med det du vill och behöver. Ge plats för det som känns givande och meningsfyllt.

Påverka de förutsättningar som du kan. Ta steget mot ett härligare, mer spännande och utvecklande liv. Hur vill du agera, hur skulle det kännas? Vem är du i relation till dig själv och andra? Hur ser din vision av dig själv ut och hur närmar du dig denna självbild!

Släpp dig själv fri och ta första steget mot ett sannare och lyckligare du!

 

 

Jag önskar dig allt gott

Kristina

Författare och konstnär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *