Hur vet jag om valet är rätt? När ska jag utmanas, när jag ska backa?

“Äventyret”

Det är inte rätt för att det är lätt!

Har du hört uttrycket inom personlig utveckling: – Är det lätt så är det rätt?  Jag håller inte med om detta. För det första skulle det innebära att vi alltid skulle ta den enkla vägen. För det andra att vägen med minsta möjliga ansträngning, är den bästa. För mig är detta inte sant. Dels för att jag insett att det som jag åstadkommit som betytt mest för mig, ofta medfört både en risk och en ansträngning. Dels för min erfarenhet är att jag fått mest ut av de tillfällen där jag utmanats och vuxit som människa.

Det innebär inte heller att det är rätt för att det är utmanade och svårt. Absolut inte. När saker och ting löser sig eftersom. Känns det både rätt och lätt och det är en härlig känsla. Men vad händer sen?När vi stöter på patrull, något sker. När händelser utvecklas som på olika sätt innebär att du behöver stå upp för något, göra motstånd eller göra fast du är rädd. De tillfällen när du behöver utmana dig själv och göra sådant du på förväg inte vet om du klarar. För att du inom dig vet att det är rätt, sant och viktigt för dig men ibland även för andra. Så kan det både vara rätt och svårt!

Sedan har vi även vissa självvalda förändringar, som att påbörja en ny utbildning, flytta till en ny ort eller bryta upp från en relation som inte längre ger det du önskar. Då kan det inledningsvis vara både ledsamt och svårt och väcka många frågetecken. Även om du i själ och hjärta vet är rätt. Att följa själen är inte alltid en enkel väg, men det är en utmanande och givande resa.

Hur vet jag då när det är rätt?

Jag brukar kolla upp fakta, samtidigt som jag lyssna på min magkänslan. Faktadelen är enkel. De flesta av oss har skrivit plus och minus listor. Men de säger inte allt. Därför behöver jag kolla av med magkänslan. Jag börjar med att ställa ett par kontrollfrågor kring mitt val:

  1. Känns det fel! Om magen ger mig ett starkt själs- NEJ! Detta är inget jag vill göra! Då brukar jag backa.
  2. Tvivlar jag däremot på  om jag ska klara av det jag står inför. Om jag vet att jag behöver eller vill göra detta, men tvekar om jag har kunskapen, resurserna eller kraften att ta de steg som krävs för att nå målet? Om jag tvivlar jag på min egen förmåga på något sätt, brukar jag se det som själslig växtvärk. Ett tillfälle för mig att utmana mig själv att försöka ändå. I detta läge kopplar jag slutligen på logiken igen, för att lista ut hur:et. 

Finn ditt inre mod! Ditt liv, ditt val, ditt ansvar!

När du gör fast du är rädda, osäkra, trots obehaget att inte på förhand veta hur det kommer gå, så utvecklas du och växer och det stärker dig att våga mer. Jag kommer aldrig säga vad du ska eller inte ska göra. Det är oavkortat ditt eget val och ansvar. Min förhoppning är istället att du börjar utmana dig själv i tanken och uppmanar dig att våga lyfta blicken.  Se de möjligheter som finns när du finner modet att försöka. Du behöver bara ta ansvar för att göra varje steg, ett i taget, så gott du bara kan. En stor man och förebild var Nelson Mandela som jag väljer att citera;

 

”Mod är inte frånvaron av rädsla

– det inspirerar andra att gå längre än det.”

 

Det krävs mod att göra det som är rätt. Det krävs mod att stå upp för det som är viktigt och det krävs mod att leva på ett sätt för du är sann mot dig själv och andra. Men jag vill slutligen påminna om smärtan av att inte vara sann och ärlig, smärtan av att förneka sig själv. Den smärtan är mer plågsam i förlängningen. Så jag väljer att leva sann och äkta!  Jag väljer att utmana och växa. Vad väljer du?

Vill du växa in i den person du alltid haft potential att bli?

Jag har skrivit boken ”Föråt då för fan” som inom kort kommer ut via Lava förlag. Det är boken jag själv hade velat läsa tidigare i livet. “Förlåt då för fan”- boken är späckad med verktyg, övningar och insikter som på djupet kan hjälpa till att förbättra förutsättningarna i livet för dem som är beredda att göra det jobbet som personlig utveckling kräver. I min bok återknyter läsaren till sin kärna, utforskar sin bakgrund och skapar förståelse för vad som drivit dem att göra sina livsval. De lär känna sig själva och sina grundläggande värderingar på djupet.

Det handlar inte längre om att läka gamla sår, utan om att skapa kunskap och förståelse för att kunna släppa taget om vanor och beteenden som inte längre gynnar dem. Min förhoppning när läsaren lagt ned boken är att de ska känna en större medkänsla för den person de varit och hitta styrkan i att växa in i den person som de innerst inne alltid haft potential att bli.

Efter att ha ägnat större delen av mitt vuxna liv åt att arbeta med personer i behov av förändring, valde jag att skriva boken jag själv saknat. Boken innehåller samlade insikter och kraftfulla verktyg som jag hoppas ska vara till lika stor hjälp och glädje för mina läsare som de varit för mig.

 

//Kristina

konstnär och författare

Ett svar på ”Hur vet jag om valet är rätt? När ska jag utmanas, när jag ska backa?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *